-- SİNEMA

Zatoichi

ZATOICHI : Bir Takeshi Kitano Filmi
“Gözlerim sonuna kadar açık. Ama hala hiçbir şey görmüyorum.”

Son 50 yılın belki en iyi Japon samuray / Kendo filmi. Takeshi Kitano gözümüze Kill Bill’den öte 7 Samuray’a yakın inanılmaz şekilde çarpıcı bir filmi sunuyor.

ZATOICHI, kör ve platin sarısı saçlarıyla, sessiz hatta komik denecek kadar yumuşak konuşan ve gülen göçebe bir kırıkçı . Ancak görülen o ki Japonya’nın en iyi kılıç ustası.

Japonya’nın dokusundaki sıradan halk, mafya, kılıç kullanma sanatı ve Zen’in derinliğinden gelen bir film. Filmi izlemeyenleri düşünerek detaylara girmiyorum. Ancak sizi filme ısındırmak için filmi besleyen arkatasarı anlatmalıyım.

Öncelikle, filmin konusu Japon kılıcının hünerleriyle sınırlı değil. Bununla birlikte üstünde durduğu tema Kendo. Bir kılıç, onu tutan savaşçının ruhudur. Kılıç tek başına bir demir parçasıdır. Onu hünere ve bir katliam ya da adalet aracına dönüştüren insandır. Silahlar yasaklanmadan, insanoğlu evcil yaşamı seçmeden önce herkes herkesi öldürebilirdi. Bunun güvencesi yoktu. Kolluk ve emniyet güvencesi olmayan yaşamda silah taşımak daha da tehlikeliydi. Eğer kullanmayı bilmiyorsanız diğer silah kullanıcılarının hedefi haline gelirdiniz. Böyle bir dünyada silahlı çetelerin yerleşim bölgelerini ele geçirmesi çok zor değildi. Kılıç ise Katana ismini aldığında bir samurayın mesleki aletine dönüşürdü.

Öykümüzün kahramanı gibi zoraki kılıç kullanıcıları kendilerini saran dokuda bir boşluk yaratıp geçip gitmek arzusuyla doludurlar. Bir efendiye bağlılık yemini etmemeleri onlardan ürkülmesine yol açar. Çünkü tek başına gezen bir kılıç ustası, Ronin (kiralık kılıç), kaçak bir suçlu, deli hatta Zen Rahibi olabilir.

Diğer şıklar bir yana bırakılırsa sonuncu seçenek en beter olasılıktır. Çünkü Çin’de Shaolin Tapınağı neyse Japonya’da Zen odur. Gizemli, doğrudan, insan aklının kavrayamadığı bir gerçekle dolmuş, herşeyin hesaplamadan kendiliğinden olmasını çabalayan korkusuz bilgeler.

Elbette diğer dinlerde olduğu gibi Zen Rahipleri de barşçıllığı ön plana alır. Ancak kılıç sanatında en üst noktalara tırmanıp aklının duvarlarına çarpıp yeni bir şeyin arayışıyla dolan pek çok usta gibi Zatoichi’de akılla gelebileceği son noktayı görüp çareyi Zen’in sıradışılığında bulur.

Kahramanımızın karşısına çıkarılan Ronin kiralık katil son derece eğitimli özgüveni yüksek ve eğitimli bir gezgindir. Elbetteki film hesapçı planlayıcı, eğitilmiş akılla, içine sonsuzluğun dolduğu bomboş aklın savaşına adım adım tırmanacaktır…

“Beş duyu ve tüm algılar insanı kör eder, sağır eder, akılsız eder” der, Zen. Sessiz, dinleyen akıl sonsuz alıcıdır. Böylece asla yenilmeyen savaşçı doğar. Yenilmesi imkansızdır. Çünkü o çoktan ölmüştür. Sessiz sonsuz boş aklıyla kusursuz bir bütünlük içindedir çevreyle.”

Zatoichi fimini çeken ve senaryoyu yazanın aynı kişi olduğunu ve o kişinin de filmin baş rol oyuncusu olduğunu söylesem şaşırır mısınız? Evet Takeshi Kitano çok yetenekli biri. Daha önce Japonya’da dizileri çekilen Zatoichi’yi tutarlı bir bütünlük içinde yeniden çekmeyi başarmış.

Filmografisine bir bakmak bile yetiyor.

  • Violent Cop (1989) Aktör ve senarist,
  • Boiling Point (1990) Aktör ve senarist,
  • A Scene at the Sea (1992) Aktör ve senarist,
  • Sonatine (1993) Aktör ve senarist ve editör,
  • Getting Any? (1994) Aktör, senarist ve editor,
  • Kids Return (1996) Aktör ve senarist,
  • Hana-Bi (1997) Aktör, senarist ve editor,
  • Kikujiro (1999) Aktör, senarist ve editor,
  • Brother (2000) Aktör, senarist ve editor,
  • Dolls (2002) Aktör, senarist ve editor,
  • Zatoichi (2003) Aktör, senarist ve editor.

Sizlere tetikte ve keyifli seyirler !

KAYNAKÇA:
http://www.zatoichi.co.uk/
http://www.kitanotakeshi.com/
http://www.sensesofcinema.com/contents/directors/03/kitano.html#film

Yorum Yazın

Yorum